Ik maak u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies om het sitebezoek te meten en het delen van pagina's via social media mogelijk te maken. Door het klikken op 'Prima' en verder gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Voor meer informatie kunt u de privacypagina bezoeken.
Home
Voorbeelden
Prijzen
Veelgestelde vragen
Trouwtradities
Blog / Artikelen

 
Contact
Logo Fotomakerij
Trouwfotografie van jullie héle trouwdag.
Vaste all-in-prijs, zonder verrassingen.
Trouwfotografie van jullie héle trouwdag.
Vaste all-in-prijs, zonder verrassingen.
Logo Fotomakerij

Veelgestelde vragen

Een trouwfotograaf uitkiezen doe je niet elke dag en ik kan mij voorstellen dat jullie wel wat vragen zullen hebben. Sommige vragen krijg ik eigenlijk altijd wel en die heb ik daarom maar voor het gemak op deze pagina geplaatst. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

FotomakerijFotomakerijFotomakerij

Voor de trouwdag

Kunnen we éérst kennismaken voor we besluiten jou in te huren?

Jazeker, dat kan, graag zelfs! Klik hier om naar de pagina te gaan waar je een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek kunt aanvragen. Ik kijk er nu al naar uit!

Tijdens het kennismakingsgesprek vraag ik jullie ook al zoveel mogelijk details van de trouwdag. Niet omdat ik ervan uitga dat ik de opdracht "toch wel zal krijgen", maar omdat ik dan in elk geval al veel informatie heb op het moment dat jullie wél "ja" tegen mij zeggen.

Ook zal ik de trouwlocatie(s) alvast bezoeken - ik ben immers toch in de buurt - zo krijg ik alvast een globaal idee van waar ik, als jullie voor mij kiezen, mijn werk moet doen. Ik begin namelijk graag goed voorbereid aan een reportage!

Wat houdt zo'n gratis kennismakingsgesprek in?

Ik kom graag bij jullie thuis om kennis te maken. Jullie kunnen bij die gelegenheid ook alle vragen stellen die jullie kunnen verzinnen en ik heb waarschijnlijk ook nog wel wat handige tips voor jullie. Ook neem ik meer voorbeelden van trouwreportages mee zodat jullie kunnen zien hoe een complete reportage er dan uit komt te zien.

Uiteraard ga ik er niet zomaar vanuit dat ik de opdracht ook zal krijgen, maar ook als jullie er nog even over na willen denken noteer ik in het gesprek toch alvast de locaties waar jullie trouwen, een eventuele receptie houden en waar het feest gegeven zal worden. Daarnaast zal ik jullie vragen of jullie al ideeën hebben voor het maken van de 'officiële' trouwfoto's. Het is namelijk mijn gewoonte om vooraf die locaties te bezoeken om te zien waar ik mijn werk moet doen en of ik nog met bijzonderheden rekening moet houden.

Onderdeel van de voorbereiding, óók als de opdracht nog niet is gegeven. 

Onze bruiloft is heel eenvoudig, is een professionele fotograaf dan wel nodig?

Ik vind dat élk bruidspaar en elke bruiloft het verdient om zo goed en mooi mogelijk in beeld te worden gebracht. En dat je daar een professionele fotograaf voor nodig hebt. 

Je hoeft geen kastelen af te huren en met glimmende koetsen met een achtspan Friese paarden aan te komen om een hele mooie bruiloft te hebben. Mijn taak én vaardigheid is om elke bruiloft mooi en goed in beeld te brengen - of je nou 10 gasten hebt of 300, een groot feest of een intiem gebeuren, dat maakt echt niet uit.

Wat wel een feit is: een groot deel van de dag zal echt volkomen aan je voorbijgaan. Jullie zijn zó bezig met de bruiloft, het trouwen, de zenuwen (jawel, iedereen) dat er dan niks mooiers is dan achteraf aan de hand van een heleboel echt goede foto's de dag opnieuw te kunnen beleven.

Alle dingen die jullie ontgaan zijn: ik heb ze gezien. En ik heb de foto's om het te bewijzen.

"Mijn broer kan ook goed fotograferen"
Dat familielid of die buurman, kennis of collega die ook een camera heeft, kan ongetwijfeld mooie foto's maken. Trouwfotografie is echter een vak. Dat vereist echt ervaring en specifieke vaardigheden. Bovendien: jullie familie en vrienden komen om deze bijzondere dag samen met jullie te beleven! 

Het kan niet over.
Tijdens jullie trouwdag moet de fotograaf er staan op de cruciale momenten, moet hij oog hebben voor, en inspelen op elke (onverwachte) gebeurtenis. Het moet in één keer goed, het kan niet over. Dat vereist een professional. Zodat jullie tot in lengte van jaren letterlijk kunnen terugkijken op die mooiste dag, met alles wat daarbij kwam kijken.

Met foto's van Fotomakerij!

Wij willen maar een gedeelte van de dag een fotograaf. Kan dat ook?

Jullie trouwdag is een trouwdág. Op deze dag gebeurt zóveel dat veel aan jullie voorbij zal gaan. En wat is er nou leuker om achteraf, aan de hand van een uitgebreide fotoreportage, die hele dag nog eens te kunnen herbeleven? Met daarbij al die dingen die jullie helemaal niet gezien of gemerkt hebben? Daar moet je geen tijdslimiet aan stellen. 

Alleen een professionele fotograaf inhuren voor de officiële momenten is ook geen oplossing. Dat betekent namelijk dat de rest van de dag een familielid of vriend(in) verantwoordelijk wordt voor het vastleggen van de gebeurtenissen. Slecht plan. Dat familielid of die vriend(in) komt naar jullie bruiloft om die samen met jullie te vieren, niet om er aan het werk te moeten. Want geloof mij maar: het is wérk. Léuk werk, maar het is werk.  :-)

Wij trouwen in het buitenland. Kunnen we jou dan ook boeken?

Vanzelfsprekend, ik kom fotograferen waar jullie maar willen! Daar moet ik dan wel eerst een passende offerte voor maken, dus neem vooral even contact op om dat met mij te bespreken. 

Hoe lang van tevoren moeten wij jou boeken?

Wacht daar niet te lang mee. Het is helemaal niet gek om al een jaar van tevoren je fotograaf (maar ook een band, dj, feestzaal etc) te boeken. Er is ook bij bruiloften sprake van een 'seizoen', dat grofweg loopt van april tot september. Het kan dan behoorlijk druk zijn!

Ook als je een bijzondere datum hebt gekozen voor jullie bruiloft is het raadzaam echt op tijd de boekingen te doen.

Als je mij boekt, reserveer ik niet alleen jullie trouwdag zelf, maar plan ik ook tijd in voor de voorbereidingen en natuurlijk de nabewerkingstijd van jullie trouwreportage. Bovendien betekent een boeking voor mij ook dat ik voor de dagen direct ná de boeking sowieso geen boeking meer accepteer. Ik wil elk bruidspaar de aandacht geven die het verdient en dat kan niet als je moe van een reportage de dag ervóór aan de volgende begint. 

Dat allemaal gezegd hebbend: zitten jullie met de handen in het haar omdat jullie fotograaf op het laatste moment toch heeft moeten afzeggen? Bel mij direct, dan overleggen we wat er mogelijk is.

Wij willen je boeken. Hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst: wat leuk dat jullie voor mij hebben gekozen en hartelijk dank voor het vertrouwen dat jullie in mij hebben!

Hoe nu verder? Neem snel contact op om een afspraak voor het kennismakingsgesprek in te plannen. Ik kom dan bij jullie thuis om de trouwdag door te spreken en te bespreken hoe jullie willen dat ik de reportage ga doen. Ook bespreken we dan bijvoorbeeld waar ik start (bij de bruid, bij de bruidegom) en hoe het programma er vanaf dat moment uit zal zien.

Vervolgens ga ik op pad om de locaties (stadhuis, kerk, fotoshoot-locatie(s), feestlocatie etc.) te 'verkennen' zodat ik precies weet waar ik mijn werk moet doen en of ik nog speciale apparatuur mee moet nemen. 

Na het gesprek bij jullie thuis, stuur ik jullie een opdrachtbevestiging waarin ik nog eens precies uiteenzet wat jullie van mij kunnen verwachten.

En dan is het aftellen tot de grote dag!

Tijdens de trouwdag

Wij houden niet zo van poseren. Is dat een probleem?

Helemaal niet! Mijn stijl is juist om jullie en de bruiloftsgasten te fotograferen zoals jullie zijn. Ik kan wel stellen dat ik in staat ben jullie in no-time ontspannen voor de lens te krijgen, óók bij het maken van de "officiële" foto's. 

Waarschijnlijk loop je niet elke dag in zo'n trouwjurk of kostuum rond en is gefotografeerd worden ook geen dagelijkse bezigheid. Dat weet ik en daar kan ik heel goed mee omgaan. Niets moet, alles mag en als de foto's klaar zijn hoor ik eigenlijk altijd de reactie "echt zoals wij zijn". En daar ga ik voor!

Hoeveel foto's maak je?

Veel meer dan jullie er uiteindelijk krijgen, maar dat is omdat ik van veel belangrijke momenten series 'schiet' waar ik dan later de beste beelden uit kies. 

Hoeveel foto's ik van jullie bruiloft zal maken is niet exact te zeggen, maar je kunt rekenen op tussen de 700 en 900 foto's voor een reportage die de hele dag duurt. Het worden er al snel meer als je naast een burgerlijk huwelijk, ook in de kerk trouwt, bijvoorbeeld. 

Maak je ook groepsfoto's?

Jazeker, dat is altijd wel een vast onderdeel van een trouwdag: het maken van de groepsfoto's. Hoe dat er precies uit zal zien verschilt per bruidspaar. Soms gaat het om één grote groepsfoto met alle familie, vrienden en andere gasten, en een andere keer zijn het heel veel verschillende opstellingen van kleinere groepjes.

Als dat laatste het geval is, adviseer ik jullie een ceremoniemeester aan te stellen die alle mensen goed kent en die bij het maken van die groepsfoto's assisteert om de juiste mensen op het goede moment bij elkaar te roepen. Ik weet niet wie "oom Henk" is, tenslotte en het is niet leuk als jullie als bruidspaar op dat moment moeten fungeren als 'regisseurs' van de groepsfoto's. Jullie taak is uitsluitend: trouwen, veel lachen en gelukkig zijn :)

Realiseer je ook dat het maken van groepsfoto's voor jullie best vermoeiend kan zijn, dus denk goed na over hoevéél je er wilt maken.

Eet je mee?

Ik vind het niet gepast om mij te gedragen als bruiloftsgast. Om die reden zul je mij niet aan tafel zien bij jullie andere gasten. Om te voorkomen dat ik 'omval van de honger' zou het wel fijn zijn om een klein hapje te kunnen nuttigen, maar dat doe ik dan bijvoorbeeld aan een apart tafeltje en uiteraard blijf ik ook tijdens jullie feestelijke diner alert op situaties die het verdienen gefotografeerd te worden. 

Na de trouwdag

Hoe lang duurt het voor we de foto's krijgen?

In de dagen na jullie trouwdag ga ik druk aan de slag om elke(!) foto zorgvuldig te selecteren en te bewerken voor een optimaal resultaat. Na 1 à 2 dagen ontvangen jullie dan van mij via e-mail of WhatsApp al enkele 'voorproefjes'. Kun je mooi je profielfoto van Facebook alvast aanpassen  :-)

Na maximaal 3 weken ontvangen jullie alle foto's via WeTransfer én per post op een USB-stick. Jullie krijgen de foto's in twee formaten:

  • de hoogste resolutie, geschikt voor het maken van afdrukken
  • en de hele serie nog eens maar dan verkleind zodat jullie ze eenvoudiger kunnen delen via e-mail, social media etc.

Ik bewaar altijd een backup van jullie foto's in mijn archief. 

Ik wil de foto's liever zelf bewerken, kan dat?

De foto's die ik maak, gaan niet zonder mijn bewerking en goedkeuring de deur uit. Dus nee, ik geef geen 'ruwe beelden' af.

Hoe zit het met auteursrechten op de foto's?

Volgens de Nederlandse Auteurswet ligt het auteursrecht van foto's altijd bij de fotograaf. Dat houdt echter niet in dat jullie aan beperkingen gehouden zijn. Met het afleveren van de foto's geef ik jullie formeel toestemming om met de foto's te doen wat jullie willen. Jullie krijgen de foto's in de hoogste resolutie (dus geschikt voor grote afdrukken) en uiteraard zónder watermerk of logo's.

Kunnen we de foto's ook op social media plaatsen?

Jazeker! Leuk zelfs! Zoals ook vermeld bij de vraag over het auteursrecht, hebben jullie mijn formele toestemming om de foto's te gebruiken zoals jullie dat zelf leuk vinden. Jullie ontvangen van mij alle bewerkte foto's in twee formaten: de hoogste resolutie, te gebruiken voor als je foto's wil laten afdrukken en een kleiner formaat dat beter hanteerbaar is in e-mail, social media en waar ook de meeste televisies geen problemen mee zullen hebben. 

Ik zou het wél heel leuk vinden als jullie de bedrijfsnaam en misschien zelfs een linkje naar mijn website zouden vermelden als jullie de foto's op bijvoorbeeld Facebook plaatsen. Verplicht is dat echter zeker niet. Het zijn júllie foto's!

Wat als...

Wat als je apparatuur stuk gaat?

Voor ik vertwijfeld met de handen in het haar sta, moeten er meerdere camera's kapot zijn gegaan. Die kans is dus niet groot... Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar dan heb ik voldoende reserve-apparatuur bij mij om de reportage gewoon te maken. Jullie zullen er niets van merken!

Ik gebruik professionele camera's, lenzen en lichtapparatuur van Canon en Sigma. 

Wat gebeurt er als wij ziek zijn of om een andere dringende reden de bruiloft uitstellen?

Ik ga er vanuit dat er wel heel wat aan de hand moet zijn voor jullie je eigen bruiloft zouden uitstellen. Om die reden is het antwoord op deze vraag: "dan gebeurt er wat mij betreft niets".

Op het moment dat jullie een nieuwe datum hebben gekozen, hoor ik dat graag zo snel mogelijk Ik ga dan jullie bruiloft alsnog vastleggen, aangenomen dat ik voor die datum niet al een andere boeking heb staan. 

Wat gebeurt er als jij ziek bent?

Het moet wel héél erg mis zijn voor ik wegens ziekte zou afzeggen. Maar áls het zo ver zou komen, heb ik voldoende collega's in mijn netwerk waar ik in zo'n geval een beroep op kan doen.

We hebben je geboekt maar we gaan toch niet trouwen. Wat nu?

Ik reserveer jullie trouwdag voor jullie, plus de tijd die ik daarna nodig heb om jullie fotoreportage optimaal af te kunnen leveren. Om die reden breng ik 15% van de prijs in rekening in het geval dat de bruiloft wordt geannuleerd (dus niet uitgesteld!) binnen 2 weken voor jullie trouwdatum. 

Bij annuleringen verder van tevoren wordt niets in rekening gebracht.

Financieel

Moeten we bij het boeken meteen (aan)betalen?

Nee, bij mij hoef je niet aan te betalen. De rekening komt pas nadat ik alle foto's bij jullie heb afgeleverd. 

Wij trouwen op een Waddeneiland. Waarom geldt de All-In-prijs dan niet?

Ik fotografeer jullie héle trouwdag en dat betekent doorgaans dat de laatste veerboot terug naar het vasteland al is vertrokken als jullie feest is afgelopen en ik de spullen inpak. En na een hele dag fotograferen zie ik het niet zitten om per roeiboot terug te gaan . Dat betekent dus dat ik op het eiland moet overnachten.

De extra kosten van de overtochten en de overnachting moet ik daarom helaas wel doorberekenen, waardoor mijn normale All-In-prijs van € 1.495,- niet van toepassing kan zijn. Neem vooral contact met mij op als jullie toch graag willen dat ik op jullie trouwdag kom fotograferen, dan maak ik een speciale offerte.

Hoeveel uur is er inbegrepen in de prijs van € 1.495,-?

Onbeperkt. Ik ben er de hele dag. Van 's morgens vroeg tot 's avonds na het eind van het feest. Een trouwreportage zoals ik die maak, vertelt jullie straks het héle verhaal van jullie trouwdag.

Worden de reis- en eventuele verblijfskosten van de fotograaf apart doorberekend?

Nee. Álle kosten zitten in de vaste prijs van € 1.495,-, daar komt niets meer bij. 

Behalve als de bruiloft op een Waddeneiland plaatsvindt, of in het buitenland. Voor de Waddeneilanden geldt namelijk dat ik 's avonds na het feest niet meer van het eiland af kan en dat ik daar dan dus moet overnachten. Dat zal de prijs echter niet schrikbarend hoger maken, maar neem in dat geval zeker even contact met mij op, dan maak ik een voorstel helemaal op maat.

Zijn er aanvullende diensten of andere zaken denkbaar die de prijs achteraf tóch hoger laten uitvallen?

Heel simpel gezegd: nee, achteraf kan de prijs nooit hoger worden dan € 1.495,-. Die prijs is "All-In", staat vast en verandert niet. De enige reden waardoor de prijs hoger uit zou vallen dan € 1.495,-, is bij een bruiloft in het buitenland of op één van de Waddeneilanden, en ook dat wordt vooraf allemaal met jullie besproken. Áls er dus al zou worden afgeweken van de normale prijs, weten jullie dat vóórdat jullie mij de opdracht geven. 

Er is nooit een vervelende financiële verrassing achteraf. 

 

Onbeperkt aantal uren      Inclusief alle kosten

Klik hier voor alle informatie.

Vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek? Klik hier!


FotomakerijFotomakerijFotomakerijFotomakerijFotomakerijFotomakerijFotomakerij

 

Creativiteit, passie en vakkennis in trouwfotografie.

Alle afbeeldingen op deze website zijn 2020 Fotomakerij en mogen niet zonder toestemming elders worden gebruikt.

Met dank aan de bruidsparen die toestemming gaven enkele van de foto's uit hun reportage op deze site te tonen.

Website door Netweters Alkmaar