Ik maak u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies om het sitebezoek te meten en het delen van pagina's via social media mogelijk te maken. Door het klikken op 'Prima' en verder gebruik te maken van deze website stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Voor meer informatie kunt u de privacypagina bezoeken.
Home
Voorbeelden
Prijzen
Veelgestelde vragen
Trouwtradities
Blog / Artikelen

 
Contact
Logo Fotomakerij
Trouwfotografie van jullie héle trouwdag.
Vaste all-in-prijs, zonder verrassingen.
Trouwfotografie van jullie héle trouwdag.
Vaste all-in-prijs, zonder verrassingen.
Logo Fotomakerij

Smartphones tijdens de ceremonie? Niet doen.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone op zak. Hartstikke handig, je kunt er van alles mee, maar ik zou willen adviseren om je gasten toch enkele beperkingen op te leggen voor wat betreft smartphonegebruik op jullie trouwdag.

Natuurlijk wil iedereen die jullie een warm hart toedraagt graag foto's maken van jullie mooiste dag. Dat moet je ook niet gaan verbieden. Alleen is er voor alles een tijd en een plaats en ook de vraag "wat gebeurt er dan mee" is belangrijk.

Social media
Zo is het bijvoorbeeld niet leuk als er nog tijdens de trouwdag al foto's en filmpjes op Facebook, Instagram etc. verschijnen nog voordat jullie zélf daar iets mee hebben gedaan. Het is dan ook helemaal niet raar om aan je gasten te vragen om dat pas de vólgende dag te doen. Van mij krijgen jullie gedurende de dag al enkele foto's die je dan zelf (en als eerste!) op social media kunt delen.

Tip: Het is niet raar om vlak voor je bruiloft een berichtje op Facebook te zetten waarin je vraagt of iedereen wil wachten met het posten van foto's tot jullie dat zelf doen.

Tijdens de ceremonie(s)
Dit zijn de momenten van de dag waarop jullie, via de ceremoniemeester, streng moeten zijn - vind ik. Tijdens de huwelijksceremonie in het stadhuis en/of in de kerk zou je je gasten moeten vertellen dat de smartphones niet tevoorschijn mogen worden gehaald. En niet te vergeten: dat ze worden uitgeschakeld of in elk geval op stil worden gezet!

Waarom?

 1. Ik ben daar voor.
  Jullie hebben een professionele fotograaf ingehuurd. En ik ben niet bang dat anderen ook mooie foto's gaan maken, maar het is niet nódig. Iedereen mag er op vertrouwen dat van alle momenten meer dan voldoende beelden zullen worden gemaakt, en ook nog eens vanuit een beter standpunt dan vanaf hun stoel. 
   
 2. Balkje voor je ogen
  Bruiloftsgasten die met een telefoon (of nog erger: tablet...) in de hand gaan zitten om foto's te maken, komen raar op onze foto's. Vanaf jullie standpunt is het net of de zaal vol criminelen zit, allemaal met een balkje voor hun ogen.
   
 3. In de weg
  In het ergste geval staan fotograferende bruiloftsgasten even op om een beter zicht te krijgen, waardoor ze mij in de weg staan. Niet expres, maar het gebeurt wel. En ik kan mijn werk niet goed doen als anderen voor me gaan staan. In het ergste geval mis ik cruciale momenten omdat iemand precíes op dat moment besluit op te staan om even een mooi plaatje te schieten... 
   
 4. Jullie zien het zélf niet goed meer
  Bruiloftsgasten die in het gangpad van de kerk gaan staan om te filmen of fotograferen hoe de bruid aan de arm van haar vader naar het altaar loopt. Stel je even voor wat dan het zicht van de bruidegom is.
   
 5. Geen goede foto's
  Hoe goed smartphone-camera's tegenwoordig ook zijn; ze kunnen geen goede foto's maken van bewegende onderwerpen in een redelijk donkere kerk of trouwzaal. Het worden dus gewoon geen goede foto's. Laat mij de foto's maken. Ik heb de camera's, lenzen en de kennis om dat wél goed te doen.
   
 6. Is daar iemand?
  Vlak nadat je elkaar het ja-woord hebt gegeven kijk je snel even om naar de mensen die van jullie huwelijk getuige wilden zijn. Hun reactie en emotie? Geen idee; ze hebben hun iPhone voor hun gezicht...

De bruiloftsgasten zouden zich niet bezig moeten houden met het maken van foto's of video. Ze komen voor jullie bruiloft. Die beleven ze het best door even niet naar een schermpje te kijken...

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Vaak komt dit wel ter sprake bij de voorbespreking met de trouwambtenaar en eventuele voorganger in de kerk waar jullie trouwen. Het is namelijk (gelukkig) steeds gebruikelijker om een 'unplugged' ceremonie te houden. Vraag vooral aan de trouwambtenaar/voorganger of hij/zij hier enkele woorden aan wil wijden bij aanvang van jullie trouwceremonie!

FotomakerijFotomakerij

Creativiteit, passie en vakkennis in trouwfotografie.

Alle afbeeldingen op deze website zijn 2020 Fotomakerij en mogen niet zonder toestemming elders worden gebruikt.

Met dank aan de bruidsparen die toestemming gaven enkele van de foto's uit hun reportage op deze site te tonen.

Website door Netweters Alkmaar