Deze website maakt gebruik van cookies om het sitebezoek te meten en het delen van pagina's via social media mogelijk te maken. Voor meer informatie kunt u de privacypagina bezoeken.
Home
Voorbeelden
Prijzen
Veelgestelde vragen
Trouwtradities
Blog / Artikelen

 
Contact
Logo Fotomakerij - professionele trouwfotografie
Trouwfotografie van jullie héle trouwdag.
Vaste all-in-prijs, zonder verrassingen.
Trouwfotografie van jullie héle trouwdag.
Vaste all-in-prijs, zonder verrassingen.
Logo Fotomakerij - professionele trouwfotografie

De Ceremoniemeester - heb je die nodig?

Naar onze mening: ja. Héél in het kort gaat het hierom: een ceremoniemeester wordt aangesteld om al die zaken in de gaten te houden waar jullie je als bruidspaar liever niet mee bezig moeten houden maar die wél geregeld moeten worden. 

Het begint vóór de trouwdag

Zéker tijdens de trouwdag zelf, maar ook daarvoor heeft de ceremoniemeester al een rol. Die rol kun je zo uitgebreid maken als jullie zelf willen. Het is verstandig voor jullie zelf een lijst te maken met wat je van je ceremoniemeester verwacht en dat ook van tevoren goed door te spreken.

Mogelijke taken van de ceremoniemeester

  • De gastenlijst(en)

De ceremoniemeester kan jullie helpen bij het samenstellen van de gastenlijsten en de eventuele verdeling tussen dag- en avondgasten.

  • Uitnodigingen

Ook kan de ceremoniemeester een rol spelen bij het opstellen van aanvullende informatie die als 'bijlage' wordt meegestuurd met de uitnodigingen. Denk aan routebeschrijvingen, tijdschema voor de daggasten, speciale wensen van het bruidspaar, cadeausuggesties etc. Vergeet ook vooral niet de contactgegevens van de ceremoniemeester en vermeld duidelijk op de kaart (of op het bijgevoegd informatieblad) dat die het aanspreekpunt is voor al die zaken, om te voorkomen dat jullie daar mee lastiggevallen worden. 

  • Bijhouden van bevestigde gasten / RSVP

Uitnodigingen sturen is één ding, maar wie komen er dan ook écht? Zorg dat in de uitnodiging is opgenomen dat van de gasten wordt verwacht aan de ceremoniemeester door te geven of zij wel of niet aanwezig zullen zijn. Dat is van belang omdat bijvoorbeeld de diner- en feestreservering ermee samenhangt. 

  • Vraagbaak!

De ceremoniemeester is in feite de buffer tussen het bruidspaar en de gasten. Maar tijdens de trouwdag kunnen ook mensen van het gemeentehuis, personeel van het restaurant, de dj, de band en ja ook de fotograaf bij de ceremoniemeester terecht met vragen. Dat is voor al die mensen erg prettig, want het is gewoon niet leuk om het bruidspaar steeds te moeten storen met vragen over praktische zaken (want er is áltijd wel iets waar even niet aan gedacht was bij de voorbereiding...). Uiteindelijk is het doel dat het bruidspaar zo onbezorgd en ongestoord mogelijk de dag kan beleven!  

  • Het 'bewaken' van het dagprogramma

De ceremoniemeester geeft op de juiste momenten een seintje aan het bruidspaar en/of gasten dat het tijd is om naar de volgende locatie te gaan, Naar de trouwlocatie, naar de receptie, de fotoshoot, etc. etc...  Ook houdt hij/zij in de gaten dat iedereen op tijd verzameld is voor de groepsfoto's en assisteert de fotografen bij het maken van de groepsfoto's door te zorgen dat de juiste groepjes voor de lens komen te staan. Verder houdt de ceremoniemeester contact met de mensen van het restaurant en/of de feestlocatie zodat bijvoorbeeld het aansnijden van de taart, de start van het diner, de aanvang van het feest volgens planning zullen verlopen. 

De ceremoniemeester weet ook wie er misschien een 'speech' of een 'stukje' willen doen en zorgt dat daar tijd voor wordt vrijgemaakt. 

Je moet er toch niet aan denken dat je je daar als bruidspaar allemaal mee bezig moet houden op je trouwdag? 

Precies. Vandaar ons antwoord op de titel van dit stuk: we denken dat het heel verstandig is om een ceremoniemeester te vragen al die zaken voor jullie uit handen te nemen!

Niet alleen maar een erebaantje - en een afwijzing is mogelijk

Als je iemand vraagt om ceremoniemeester te zijn op jullie bruiloft, maak hem/haar dan goed duidelijk dat het niet alleen maar een erebaantje is maar dat jullie echt wel wat van hem/haar verwachten. Respecteer het ook als iemand het verzoek afwijst; het is een verantwoordelijke taak, niet iedereen acht zichzelf in staat die goed uit te voeren én als ceremoniemeester maak je jullie bruiloft op een heel andere manier mee dan de andere gasten. Niet iedereen wil dat. 

FotomakerijFotomakerij
Vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek? Klik hier!

Creativiteit, passie en vakkennis in trouwfotografie.

Alle afbeeldingen op deze website zijn 2021 Fotomakerij en mogen niet zonder toestemming elders worden gebruikt.

KVK inschrijving 55752772 - BTW nr. NL002066322B15

Met dank aan de bruidsparen die toestemming gaven enkele van de foto's uit hun reportage op deze site te tonen.

Website door Netweters Alkmaar